Tepisi na stepenicama – da ili ne?
staza scaled

Datum

Kategorija

Autor

Komentari

Svi znamo da kuća sa više spratova neophodno uključuje stepenice i uređenje i održavanje istih. Pitanje tepiha generalno po kući ove sezone jako se dovodi u veliku nedoumicu jer niko od nas nije previše siguran da li su oni dobro rešenje ili nisu. Sada ćemo videti koje su dobre strane tepiha, ali i staza za stepenice i generalno tepiha po kući, a koje i nisu tako dobre strane?
Prvo i osnovno; itisoni nisu samo prekrivači poda. Ne možete to tako gledati jer oni nisu samo „pokrivači poda“. Onog trenutka kada on uđe u kuću, on potpuno menja atmosferu svega. Dom dobija potpuno drugi tonalitet i dinamiku. Može je dodatno pojačati, ali je isto tako može i umiriti i nekako napraviti da Vaš dom dobije neku opuštajuću notu za oči. Dakle, dva konkretna slučaja: ili će uneti potpunu toplinu i učiniti Vašu kuću domom, ili će je učiniti monotonom. Sve u zavisnosti od boje, ali ponajviše materijala. Debljine, ali i kvaliteta. Lokacije gde je postavljen, ali i osećaja koji pruža.
Kao što vidite, mnogo je stvari na koje treba obratiti pažnju. Prvobitno ćemo se pozabaviti kvalitetom.
Kada pričamo o materijalima, staze ili itisoni kao takvi najčešće se prave od dva ili tri materijala. Dakle, to su: vuna na prvom mestu, zatim polipropilen, a odmah za njim i akril koji je na dodir vrlo sličan vuni. Svaki ponaosob ima svoje vrline i mane, ali ponajviše vrline jer svaki od njih garantuje određen kvalitet. Ljudi u 21. Veku se sve češće opredeljuju za akrilni jer je on negde najsličniji vuni, a znatno jeftiniji. Verujemo da je tako i zbog njegove otpronosti na tečnost, ali i vlagu generalno jer je oni odbijaju i brzo se suše. Opet, svakako da ne može trajno zameniti vuneni tepih jer nije tako dugog veka kao vuna.
Sledeća nama bitna stavka jeste boja. Koju boju tepiha odabrati? Najpostavljanije pitanje kada se neko odluči za tepih, pored samog materijala, odnosno izgleda tepiha.
Boja se ne može nužno odrediti. Sve zavisi prvobitno od boje zidova Vaše sobe u koju želite da instalirate taj itison ili stazu. Najčešća preporuka dizajnera je da oni budu neke neutralne nijanse. Nude, bež, šampanj, čak i bela nijansa dolaze u obzir i sa njima nemate greške… Što se šara tiče, ono što se sada preporučuje je monotonija. Dakle, bez preteranih dizajnova na njima – što jednostavnije, to bolje; iliti – manje je više!
Konkretna tema koja nas zanima su stepenice. Koji kvalitet, odnosno materijal za taj tepih odabrati, ali i boju za stazu, a na početku, da li je staza na stepenicama uopšte i potrebna?

Počećemo od davanja odgovora na poslednje pitanje – da li je staza na stepenicama potrebna? Odgovor je; zavisi. Konkretizovaćemo odgovor odmah. Zavisi od same podloge od koje su stepenice zapravo napravljene. Ako su od laminata ili parketa, neminovno je da ćete se odlučiti za taj korak. Pogotovo ako su od laminata. Stepenice sa laminatom iziskuju stazu na njima. Pre svega estetike radi. Sa parketom nije nužno tako. Ukoliko su stepenice od mermera, nema potrebe za bilo kakvom stazom jer će to samo dodatno naružiti ceo izgled enterijera jer mermer sam po sebi jeste dovoljan.
Dakle, došli smo do toga da staza za Vaše stepenice jeste neophodna. Šta dalje? Koja boja dolazi u obzir? Da li da se uklapa sa ostatkom podloge u toj prostoriji ili prostoriji u koju stepenice vode ili da li da ipak ostanu upečatljive i drugačije? Odgovor je; opet zavisi. Ukoliko je on u prostoriji u kojoj se stepenice nalaze u nekoj boji, preporučljivo je da i staza na stepenicama bude u istoj boji. Ukoliko tepiha nema – staza može biti različitih nijansi. Možete se čak odlučiti i za 2 nijanse tepiha te da svaki drugi stepenik bude različit. Možete se opredeliti i za neku upečatljiviju nijansu te da ona da neku dinamičnost celoj sobi. Možete se, pak naposletku, odlučiti za neku neutralnu nijansu, što je negde najbezbolnije i najpreporučljivije.

Itisioni i staza nisu nužno nešto što je van trenda ove sezone ako znate dobro da izaberete, ili ako imate pomoć u tome. Svakako, da li Vam životno treba – odluka je na Vama. Na sreću, tehnologija je znatno napredovala te problem oko održavanja ne bi trebalo da postoji. Mnogo je načina kako da očistite i najčupaviji tepih, te neka Vam to ne predstavlja problem, jer čak i oni najstariji načini rade!
Staze su uvek dobro rešenje ukoliko znate sa njima. Uvek su i dobro rešenje ukoliko ste roditelji male dece koja često trčkaraju gore-dole i bojite se da se ne skliznu o stepenice. Dobro su rešenje i ako želite da jednostavno osvežite Vaš dom.
Mnogo je opcija, odluka je na Vama…

Ostavite odgovor

JOŠ Postova