Saveti za održavanje tepiha, itisona i otirača
trok scaled

Datum

Kategorija

Autor

Komentari

Tepisi, itisoni i otirači su među poslednjim komadima koji se biraju za uređenje enterijera, jer treba da budu u skladu sa ostatkom prostorije, u pogledu nijansi koje dominiraju u prostoru. Njihova funkcija je, između ostalog, i da daju toplinu enterijeru, da upotpune stil kojim je uređen prostor, odnosno da se savršeno uklope uz ostatak ambijenta i vizuelno ga poboljšaju. U dobar tepih i druge slične elemente kao što su staze za hodnik, otirači ili itisoni za ljubitelje treba investirati, jer predstavljaju neke od najbitnih elemenata za izgled Vašeg doma. Tepih se uglavnom kupuje pri useljenju ili nekom renoviranju prostora, odnosno nema potrebe menjati ga često. Međutim, baš zbog toga što se, po pravilu, ne kupuje često, potrebno mu je adekvatno održavanje, kako bi zadržao lep izgled što duže, a nadasve, iz higijenskih razloga. U tepihu se krije mnogo bakterija, te je neophodno održavati tepih čistim, naročito ako u porodici neko ima respiratornih problema i alergijskih reakcija. Porodice sa malom decom takođe posebno treba da vode računa o čistoći tepiha i itisona s obzirom da mala deca dosta vremena provode na podu, puzeći i igrajući se.

U domovima sa krzenim kućnim ljubimcima redovno i adekvatno čišćenje tepiha je neophodno, zbog dlaka koje životinje ostavljaju za sobom. Preporučljivo je da se tepih bar dva puta godišnje dubinski tretira, odnosno nosi na dubinsko pranje u tepih servis. Ovaj postupak se odvija u raznim fazama, od trešenja prašine iz tepiha, preko dubinskog pranja tepiha odgovarajućim deterdžentima, zatim sledi faza ceđenja i ispiranja pomoću adekvatnih mašina (ovaj postupak je značajan za tepihe koji su izrađeni od osetljivih materijala i za koje postoji rizik od izlivanja boja, odnosno brzina sušenja je važna za očuvanje boja tepiha), i završna faza uključuje sušenje tepiha u komorama, hermetički zatvorene prostorije u koje se ubacuje vreo i suv vazduh, što dodatno utiče na čistoću tepiha uništavajući grinje i bakterije u potpunosti. Dubinsko pranje tepiha jeste preporučljivo, ali nije neophodno. Ukoliko ste u mogućnosti, tepihe možete prati i sami adekvatnim deterdžentima, a neke tepihe manjih dimenzija možete čak i u mašini. U održavanje tepiha svakako spada i redovno usisavanje (pogotovo ako imate ljubimce u kući). Poželjno je usisavanje svaki dan, zbog prašine koja se skuplja na tepisima. Ne tretiraju se sve vrste tepiha na isti način, neki su lakši, neki teži za održavanje. Na primer, vuneni tepisi spadaju među zahtevnije po pitanju održavanja, naročito ako se isflekaju. Vodite računa da ih ne oštetite prilikom usisavanja tvrdim četkama. Ukoliko se dogodi da se isflekaju, laganim pokretima uz odgovarajući deterdžent pokušajte da uklonite fleku, bez intenzivnog trljanja koje bi ih moglo oštetiti. Čupavi tepisi su postali veoma popularni zbog atraktivnog izgleda i mekane teksture, a u zavisnosti od materijala od kog su napravljeni su lakši ili teži za održavanje. Vuneni čupavi tepisi su teži za održavanje jer se moraju pažljivo tretirati da ne bi došlo do oštećenja, dok su sintetički čupavi tepisi lakši za održavanje, a imaju i antibakterijska svojstva. Iako persijski tepih spada među najkvalitetnije, potrebno ga je pravilno održavati kako bi trajao što duže i zadržao svoje vizuelne kvalitete. Pošto su malo osetljiviji od stalih tepiha, ne bi trebalo koristiti agresivne usisivače velikih jačina, a treba i obratiti pažnju na četke usisivača.

Odaberite onaj sa odgovarajućim nastavcima koji neće oštetiti dlake tepiha. Preporučljivo je da se ne tretira usisivačem svakodnevno, već umereno često, kako biste izbegli oštećenja. Itisioni i staze su dosta jednostavniji za održavanje i pogodniji za domove sa kućnim ljubimcima, jer je sa njih lakše odstraniti dlake. Ukoliko se nešto prospe po itisonu ili stazi, mrlju možete lako ukloniti brzim reagovanjem, jer su oni izrađeni od ćvršćih materijala, pa tečnost sporije prodire.
Redovno i pravilno održavanje tepiha i itisona je neophodno ponajviše iz higijenskih razloga, zbog kvaliteta vazduha u prostoriji, zbog bakterija i alergena koji se skupljaju na tepihu i koji negativno utiču na zdravlje ukućana. Ali, pored toga, i da bi se održala dugovečnost i lep izgled tepiha. Kako ne biste bili u situaciji da ponovo investirate u kupovinu novog tepiha, investirajte u njegovo pravilno održavanje.

Ostavite odgovor

JOŠ Postova