Stilovi uređenja enterijera
hom scaled

Datum

Kategorija

Autor

Komentari

Svako od nas ima svoju viziju idealno uređenog enterijera, svoj lični, autentični ukus kada je o uređenju reč. Već smo ranije, u prethodnim tekstovima, govorili o tome da je izgled enterijera Vašeg doma odraz Vašeg ukusa, pa čak i Vas kao osobe – da si ste dinamične, vesele prirode, pa takvi tonovi dominiraju Vašim prostorijama, ili ste suptilna, nenametljiva osoba sa čijim se karakterom slažu prirodni tonovi kao što su bela, šampanj, bež ili braon boja, ili pak volite eleganciju i glamurozan izgled, što se odražava i na izgled Vašeg stana. U uređenju enterijera postoji mnogo stilova i mnogo mogućnosti da Vaš dom izgleda kao i snova. Mali broj među nama je ljubitelj isključivo jednog stila, a najveći deo populacije pri uređenju stana kombinuje više stilova koji su srodni. Mogu se i sasvim različiti stilovi spojiti tako da to izgleda veoma lepo i skladno, ukoliko se ukombinuju na pravi način. Ukoliko se nalazite u situaciji da je Vašem stanu potrebna promena ili potpuno preuređenje, u nastavku teksta možete pročitati nešto više o najpopularnijim stilovima uređenja enterijera, dobiti neke korisne savete ili ideju kako da uredite svoj dom.

Klasičan stil

Klasika je uvek u modi – s tim smo već dobro upoznati, bilo da je reč o stilu odevanja ili uređenju enterijera. Ovaj vanvremenski stil je prepoznatljiv po noti otmenosti koju sadrži, što je jedna od odlika zbog koje je veoma cenjen i zbog koje ostaje popularan i u modernim vremenima. Odlikuju ga prirodne nijanse bez velikih kontrasta. Klasičan stil „voli“ simetriju, udobnost i toplinu, i takvim pridevima se i opisuje. Zidovi su toplog kolorita i skladno uklopljeni sa drugim elementima u prostoriji. Neretko su ukrašeni umetničkim delima, koja su uokvirena drvenim ramovima. Nameštaj je od prirodnog materijala – drveta, zaobljenih ivica i najčešće tapaciran, što pruža utisak udobnosti, koja je u ovom stilu imperativ. Zavese su obavezan detalj u ovom stilu, sa draperijama, bogatog izgleda i finih materijala. U klasičnom stilu vrlo čest detalj su itisoni, takozvani wall to wall podne obloge, pošto se prostiru celom dužinom i širinom prostorije. Budući da klasičan stil nosi duh starih vremena, ne čudi što su itisoni neretko korišćeni u enterijeru uređenom prema ovom stilu, s obzirom da itisoni takođe donose taj duh, jer su u prošlosti bili izuzetno popularni, a njihova popularnost i dalje ne jenjava.

Moderan stil

Opozit klasičnom stilu je moderan stil. Ovaj stil u odnosu na klasičan deluje dosta hladnije. Minimalizam dominira u ovom stilu, bez mnogo ukrasa i dekoracije. Boje su svetle ili tamne, u zavisnosti od preferencije, ali i neka jarka boja dolazi u obzir ako se radi o tzv. akcenat zidu. Nameštaj je uglavnom masivan, ravnih ivica, od drveta ili medijapana. Njaveći akcenat u modernom stilu stavlja se na osvetljenje. Veštačka rasveta je posebno dominantna u modernom stilu, i može se naći u raznim formama – lampe zanimljivog, asimetričnog oblika, podna i zidna rasveta, i tome slično.

Retro stil

Još jedan stil „iz prošlosti“, čija se popularnost vraća na velika vrata. U pitanju je period 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, a danas je ovaj stil veoma aktuelan ne samo u uređenju enterijera, već i u modnoj industriji. Ovaj stil karakterišu jarke, žive i vesele boje na zidovima, nameštaju, i veoma bitnim elementima u ovom stilu – dekoraciji. Preporučuje se da se ovaj stil ukombinuje sa nekim neutralnijim stilom, npr. sa modernim, kako bi se postigao vizuelni balans, budući da retro stil sam po sebi može delovati pomalo napadno.

Postoji još mnogo stilova uređenja enterijera, te Vam preporučujemo da se upoznate sa svim i tako donesete odluku o tome koji se stil najviše slaže sa Vašim afinitetima. Takođe, dodatan savet vezan za uređenje enterijera odnosi se na važnost tepiha u prostoru. Kojeg god stila da ste ljubitelj, savetujemo da odaberete tepih koji će vizuelno upotpuniti izgled Vašeg doma i doprineti toplini i udobnosti prostorija.

Ostavite odgovor

JOŠ Postova