Malo o istoriji tepiha
tep scaled

Datum

Kategorija

Autor

Komentari

Tepisi su višenamenski elementi Vašeg doma koji upotpunjavaju izgled Vaše dnevne sobe, spavaće sobe, hodnika, ali i kuhinje, ko želi. Kad kažemo višenamenski, mislimo na njegovu višestruku funkcionalnost, koja se odnosi pre svega na praktičnost, a zatim i estetiku. Praktičan je i funkcionalan element Vaših prostorija iz razloga što doprinosi toploti Vašeg doma, odnosno obezbeđuje toplotnu i zvučnu izolaciju, ali takođe i lepoti prostorija u Vašem domu, čije boje i dezeni na poseban način ulepšavaju izgled ambijenta. Tepisi imaju svoju namenu vekovima unazad najpre kao zaštita od hladnoće, zatim i od prašine, a naposletku i kao dekorativni element koji na svojstven način podiže estetiku Vašeg doma na viši nivo. Izuzetno je važan deo dnevnog boravka i dečije sobe za porodice sa decom, budući da svi znamo koliko deca vole da se igraju na podu i koliko je važno da pod bude topao i prijatan na dodir. Tepisi se izrađuju od raznih materijala, kao što su vuna, svila, poliester, i mnogi drugi. Vuna je kvalitetan prirodni materijal, izuzetno zahvalan za održavanje, dugotrajan i topao.

Svila spada među najluksuznije materijale koji će Vašim prostorijama dati elegantan, glamurozan i vanvremenski izgled, a pored toga, ovaj materijal odlikuje visok nivo toplote i mekoće, što ga čini prijatnim i na oko i na dodir. Poliester je takođe jedan od favorita za izradu tepiha s obzirom na njegovu izdržljivost i lakoću održavanja, a takođe i na širok spektar mogućnosti izrade u raznim dezenima. Prema načinu izrade dele se na mašinski i ručno rađene. Izrada tepiha predstavlja svojevrsni umetnički izraz, naročito kada je reč o ručnom tkanju. Tepisi imaju dugu istoriju i tradiciju. Najstariji pronađen tepih pripada dalekoj prošlosti i vezuje se za zanimljivu priču. Naime, ruski etnolog Sergej Ivanovič Rudenko je 1929. godine predvodio grupu naučnika sa kojima je istraživao dolinu Pazirik, na planini Atlaj, na granici sa Mongolojom. Tom prilikom su otkrili pet grobnica, tzv. kurgana, iz petog veka pre nove ere, ali su tada uspeli da istraže samo četiri. Čak 20 godina kasnije je istražena i peta grobnica, odnosno kurgan, u kojem se nalazio ručno rađeni tepih, gotovo umetničko delo, izuzetno očuvan usled debelog sloja leda koji ga je prekrivao vekovima. Ovaj tepih se danas čuva u Sankt Petersburgu. Najautentičniji tepisi spadaju u grupu orijentalnih tepiha. To su tepisi egzotičnog porekla i vrlo karakterističnog izgleda, kao i samog načina izrade. U grupu orijentalnih tepiha spadaju persijski (iranski) tepisi, zatim tepisi iz oblasti Anadolije (Turska), Avganistana, Kavkaza, Turkemenistana, Indije, Kine, Pakistana i Rumunije. Najpoznatiji iz ove grupe su persijski tepisi. Ovi tepisi su vekovima unazad popularni, a potražnja za njima ne jenjava ni danas. Persijski tepih svoju reputaciju duguje specifičnoj izradi, koja predstavlja izuzetan umetnički izraz i veštinu, zatim svom karakterističnom izgledu koji odiše istočnjačkom tradicijom u vidu boja, dezena, šara i simbola. Persijanci, današnji Iranci, su međ prvim civilizacijama koje su se bavile izradom tepiha, koji po njima nosi ime.

Persijski tepisi se izrađuju već 2500 godina, a njihova tradicija opstaje i u modernom vremenu, kao simbol kulture Istoka, orijentalne umetnosti i veze sa prošlošću. Pored persijskih tepiha, tu su i turski tepisi kao značajni predstavnici turske kulture, koji takođe spadaju u grupu orijentalnih tepiha. Turci se i danas smatraju jednim od najpoznatijih proizvođača tepiha na svetu i majstorima ovog zanata, čija se veština izrade tepiha vekovima unazad prepoznaje i ceni širom sveta. Tepisi kroz istoriju nisu predstavljali kao danas samo element u prostorijama, već su imali i još jednu značajnu funkciju. Naime, postoji podatak da je tepih kod nepismenih nomada predstavljao formu vizuelnog izražavanja, odnosno imao je i komunikacionu funkciju. Pored toga, tepih je u prošlosti bio i stvar prestiža, odnosno na neki način pokazatelj ekonomskog statusa.
Kada se sve pomenuto uzme u obzir, dolazimo do zaključka da je izrada tepiha kroz istoriju imala i različite kulturoške dimenzije, pored praktične koju danas poznajemo.

Ostavite odgovor

JOŠ Postova